Saturday, 9 November 2013

seteressssss.......

wewit..wewit... ahhhhh xleh study, xleh study why....why..why... adakah sbb x minat, adakah bajet pandai, adakah sbb suka wat last minutes..... help2.... asal laa suka sgt open close open close book acCout tue... kan dah pasang niat, balik upm awal sbb nak study tuk exam account kan.....
berangan jer dari tadi, wake up syimah...wake up symh.... slalu jer duk taip kat cni, padahal pnyelesaian nya p open book nuh... okeh2, lpas post benda nie , i open book...
nak tulis tajuk apeee  ntah... tajuk stresss laa.... poning2.....

amik nie, post kata2 nie jap, renungkanlah...

"Janganlah berputus asa. Tetapi kalau anda sampai berada dalam keadaan putus asa, berjuanglah terus meskipun dalam keadaan putus asa."


Tuesday, 29 October 2013

Hepi bufday to me


Hepi bufday to me…hee…
Coretan ini dikarang pada 28 October  2013, pukul 11.57pm, tarikh nie adalah tarikh ulang tahun perkahwinan aq … oppsttt tersasul plak, hehe, belum kahwin lagi laa… haa hari nie adalah hari ulangtahun kelahiran aq, maka genaplah aq berumur 21 tahun tahun nie, muda lagii kan…hehe….

Oraitt, sempena hari lahir aq hari nie, aq nak coret2 kan apee eah…. Hihi.. terharuu, my geng wat surprise tadi, mereka terjah bilik aq pukul 7 tadi, bawak kek, bawak makanan n bawak bedak sekali, bedak gunanya nak jirus atas muka aq, wangi aq tadi, bedak dijirus atas baju yg aq pkai , sekali ngan kepala2 kena, beruban laa aq tadi…hoho… x sangka juga diorang plan senyap2 n wat surprise terjah bilik… tenq korang, terima kasih korang…..waaa bezzz laa korang…. Sampai aq x dapat nak kata apee daa….huhu….
N tenq to my ex-roomate, bagi kek kat kitew, “terima kasih banyak awopp”……  Alhamdulillah dapat merasa kek dari my geng, dari my ex-roomate….. tenq kalian, aq hepi sangat ad kawan macam kalian… x lupa jugak kepada kawan2 fb aq, kawan2 sekolah yg anta mesej bufday personal kat hp aq, waaaaa terima kasih atas doa kalian…….  May Allah Bless U All  <3 

##Lambat nak di post nie nampaknya, sbb uspot buat hal lagi, xdapat nak post pada 28 oct, n xdapat nak baca semua doa2 n semua wish2 bufday dari kawan2 kat fb hari nie (28oct), esok uspot okeh kowt… …..
“ Thank You very very very much kalian  =D ”

Coretan Konvokesyen



Wahhhhh x sabarnya nak merasa konvokesyen sendiri, hikhik….. sabtu lepas, aq n geng floormates meraikan senior floor kami yang berkonvo… wahh aq terassa nak konvo… witwit…. Ramai giler orgg kat dewan tue, graduan2 yang berjubah…. Comeyyy saje pmandangannya, membuatkan jiwa ini meronta-ronta mau konvo cepAt… eiiiii xsabarnya, 2 tahun lagi berkonvo ar aq….

Okeh, cerita atas, cerita konvo UPM ngan akk2 senior kolej, cerita nie pulak cerita konvo UITM , konvo akk kandung aq sendiri… konvonya hari isnin, aq nak pegi tgk dia konvo, aq nak pegi meraikan majlis konvo dia,,, moga Allah permudahkan urusanku untuk meraikan konvo kakak aq….  Aminn….

Sunday, 20 October 2013

Mari belajar bahasa Mandarin =D


Hello everybody, today I want to share with you all what I have study in mandarin class.. **kalo grammar berterabur, maaf la ea..hehe…. let’s study mandarin…

Ni hao—hello, nati kalo jumpe kawan2 ckap ni hao (mean hello), n jawab ni hao balik

Nimen hao—hello to org ramai, nin hao—hello to respectful form, cthnya teacher

Zaijian—bye , nati nak ckap bye2, or slamat jalan… sebut zaijian

Mingtian jian—see u tomorrow

Laoshi—teacher … so nak ckap hello kat teacher, u say ‘nin hao laoshi’

Ni hao ma—how are you, ‘wo hen hao’—I’m  fine…

Xiexie—thank you… bu keqi—you’re welcome

Ta—dia, ye—also, hen—very (ta ye hen hao—he also very fine)

Bu—tidak… dui—correct…wo—saya…mingzi—name…gaoxing—happy..ni—awak/you

Ni jiao shenme mingzi—awak dipanggil nama ape/what is your name

Wo jiao hasyimah, ni ne?—saya dipanggil hasyimah, awak pula?

Hen gaoxing renshi ni—glad to meet you

Wo ye hen gaoxing renshi ni—glad to meet you too….

Qingwen—excuse me….ni shin a guo ren—what nationality are you

Wo shi malaixiya ren—saya ialah orang Malaysia

Niimen xuexi shenme?—awak belajar apa?

Women xuexi yingyu.—kami belajar bahasa Englis.., kalo bahasa cina “hanyu”

K laa setakat ini sahaja, sy nak kongsi pelajaran bahasa mandarin untuk kali ini, next time, I share lagi ea..daa… zaijian…



coret coret santai

Coretan kali ini, ini cerita semalam punye, fresh lagi dalam minda nie..hehe…. cerita pasal outing…. Semalam hari jumaat, setiap hari jumaat, aq n geng2 aq da kelas dari kul8 hingga kul 10 jer, so plan kitorang smalam lpas klas kul 10 tue, mau jalan2 hihi…. 

Smalam kami jalan2 p jalan tar… kami pegi sana naek komuter jer…. Senang sebenarnya naek komuter nie, tmbang pown murah jer, seringgit, dua ringgit jer biasanya pown…. So dari upm, kami naek bus yg dikhaskan tuk pegi komuter, sampai kat stesen ktm serdang tue, kami beli tiket tuk naek ktm tue…  alang2 dah kluar kan, aq pown plan terus nak beli tiket bus balik klantan 1 november nie untuk cuti midsem, so aq n niza beli tiket to putra laa, aq ajak niza teman aq pegi beli tiket bus,,, pika yam n al beli tiket ktm to bank Negara, kat citu laa letaknnya SOGO n Jalan Tar tue… leh ar jalan2… sementara kami pegi beli tiket bus, kiranya al, yam n pika tunggu kami kat SOGO tue…

Cerita pasal Sogo, smalam SOGO wat Sales sehingga 70%....memng crowded giler ar orang2 kat SoGO tue… aq beli seluar dua helai yg 70% discount,,, kiranya plus dua helai sluar, belanja aq kat SOGO tue RM74 ar untuk dua helai seluar, berbaloi laa asenya… then puas2 kami pusing2  SOGO tue, time to eat… kami mencari2 KFC… namun setelah sampai di destinasi KFC tue, KFC xda kat citu, kami xtahu samada KFC tue bankgrupt atau KFC tue dah tukar locarion tempat lain… yg kami yakin sgt kfc ada kat citu sbb sebelah KFC tue da A&W… so xda pilihan , kami masuk A&W, namun setelah masuk, kami kluar balik, sbb mencari menu nasi kat A&W tue xda… pikir2 then sebelah A&W tue da Restoran Insaf, menu utamanya Nasi Beriani….nampaknya sedapkan…yummy2… yam siap ckap ag, “ayah aq kata, kalo masuk restoran nie, selepas kluar, semua jadi insaf”, tue sekadar lawak dari ayah yam… so sebb menunya nasi, kami masuk ar, try sekali sekala atas persetujuan 5orang, majority ar tue kan..then Menu smpai kat meja kami, haaa surprise u, satu pinggan nasi beriani ayam Rm 14 ringgit… wohohoo ase macam nak angkat kaki jer dari restoran tue  lpas tgk harga…haha… sbb kami nie menghormati n tambah segan nak lari, so static jer laa kat meja makan tue…. Kami 5 org order Nasi Beriani Ayam n 3 gelas air masak sahaja… x mampu nak beli air tea or milo sbb tgkkan harga air tue RM3 segelas…wohoohoho… memang kami insaf ar masuk restoran nie..haha…. tapi sbnarnya berbaloi harga RM14 tue ngan ayam besarnya satu pinggan tue, kami terkejut laa, sbb kami nie sebagai pelajar x pernah lagi makan nasi sepinggan sampai RM14 kan hihi…. Memang kami insaf ar kali nie… tapii x tipu, nasi dia sedapp oo…. 

Hehe…kalo org dah keje, berbaloi ar beli nasi kat cni, kami nie pelajar, rasa mcam tersilap masuk keddai plak… INSAF…INSAF…

Perut pown dh isi, solat zohor dulu, then sambung jalan2 kat Jalan Tar tue pulak… pusing2 jalan Tar, masuk Mydin n terus balik… dalam pukul 5 kami balik naek komuuter dari Bank Negara tue menuju Serdang… penat yang amat jalan2 kan, ciap tidur ag dalam ktm tue, yer laa oii pejalanan naek ktm from bank negara to serdang tu dalam sejam kowt, restkan mata ar sekejap…hihihi…. Dalam 6.15 kami sampai kat ktdi…  lupa nak gtaw, aq beli dua pasang kain tuk dibuat baju kurung, hehe… beli yg lelong RM10 sudaa… aq beli dua pasang, warna cokelat n warna meraah…. X sabar nak suh k.long jahitkan baju tuk aq nanti..hehe…

K laa ea, see u next time, xda gambar nak tunjuk, sbb kali nie kami jalan2, xda satu gmbar pown kami snap, maybe mood bergambar dh ilang sbb mood nak berjalan mengatasi mood bergambar..haha… byee… sekaian…





cuti raya haji II


Ni hao… hello…

Assalamualaikum… hari nie 19 oct 2013, baru lima hari lepas kita sambut Hari Raya Haji pada 15 oct kan… tapiii aq x balik qlate pown, sbb cuti raya amat2 sekejap.. n aq pikir, kali nie raya di perantauan sahaja, sbb 2 minggu lpas raya haji, aq balik qlate plak untuk cuti midsem, kiranya save bajet ar untuk tiket bus pegi balik upm-qlate hundred ringgit…. Disebsbkan raya haji, mestilah kolej sunyi kan, semua balik umah, aq jer duk pikir2 akan keseorangan kat kolej nie… sobsob… sedehhh…. Alhamdulillah pika ajak aq balik umah kakak dia… xda laa aq keseorangan kan kat kolej nie…..lagipun cuti amat sekejap, selasa tue kan raya, tapi rabu dh ada kelas balik dah…. Tu yg kalo aq balik qlate, memang rushing giler ar nak naek bus malam raya tue, x berbaloi kowt…. Next time InshaAllah bole raya kat qlate lagi n kedah jugak…
Citer sal balik umah pika, kira2 dalam 4 malam jugak laa aq bermalam kat sana.. dalam 4 hari cuti tue, kami pegi ice room n i-city… sukaa sangat hehe…. 

Haa anda tahu x ice room tu ape,, hehe actually ice room tue boleh dikatakan kdai jual ice cream jer..macam2 ice cream anda bole order kat citu, sejuk banget si….aritu aq makan ice cream flavor yam, yam tue keladi laa, perisa yg warna purple tue..hihi….Masa kakak pika bawak kami pegi ice room tue… waa sedap2 kami duk menikmati ice cream… datanglaa satu family masuk ice room jugak,, surprise sangat, terserempak dengan artis kat ice room…hihiihi….anda nak tahu artis tue sapa, dia ialah fazli UNIC hehe…. Comeyy sangat anak dia, isteri dia pown comey, kami bertiga asyik pandang jer isteri n anak dia, maybe dia perasan kowt..haha… lagipun dia satu family duk sebelah meja kami jer..memang keluarga bahagia ar.. haa, aq ciap tweet lagii kat dia kata kami jmpa dia kat ice room… nie aq printscreen kan tuk korang baca ..haha…



Malam berikutnya, kakak dia bawak kami jalan2 kat I-City pulak, dah laa aq x pernah datang I-City, memang excited ar kan aq nak pegi situ..hihi… Terima kasih ea kak Rani(kakak pika), bawak kami jalan2…hehe… kat citu, kami bergambar2…. N one more yg excited.. kami masuk Snow Walk… Snow Walk nie yg tempat paling cold kat citu, hmm haa kat citu bole kata salji buatan ar..sejuk yang amat, aq ngan pika x pkai kasut, so memang macam dh beku dh kaki nie rasa sbb kaki nie duk bergisir dgn ice kat dalam tu haa…. Dalam Snow Walk tue, dia sediakan baju sejuk yg tebal tue, so xda rasa kesejukan yg amat kan, jari2 nie kalo rasa macam xleh tahan dah, sorok jer jari2 nie dalam baju tue, lega ckit rasa haa…hhihi.. kat lam tue kami bergambar jer… nak maen permainan dalam tue tapiii sbb kesejukAn dengan x pkai kasut lagi, x dapat laa nak main… sbb kat dalam tue ais kan, lantai pown ais… licin woot woot, aq nyaris2 nak tergelincir jer haa…. Haha... tapi serious best wey…wohoho..

Lpas tue kami pegi bahagian yg lampu byk2 tue, apa lagi kalo ade lampu banyak2 kan, aktiviti nya bergambar ar kan…hihihi…. Banyak juga laa kami tngkap gmbar haa,, nati aq letak gmbar2 yg sesuai untuk public, aq letak kat bawah nie…hihihi..

alaaaa  gmbar senget plak, susah nak betolkan..bantaiii laa....hee

Setakat ini shaja cerita kali ini, see u next time.. daa.. zaijian….